Ivette Nadal

Biografia

IVETTE NADAL / POESIA I CANÇÓ

cantautora i poeta, s’enfila als escenaris des del 2007. Ho fa autoeditant-se i composant els treballs musicals "Guerres dolcíssimes", "A l'esquena d'un elefant", "Mestres i amics", i el poemari "Camí Privat". 

Ivette Nadal va passar de presentar el primer disc "Guerres dolcíssimes" acompanyant-l'ho de poemes a bars i espais propers per tot Catalunya, a actuar en els espais més emblemàtics del panorama musical Català: Auditori de Barcelona, Auditori de Granollers, Auditori de Terrassa, Festival Cruilla BCN, Palau de la Música Catalana, així com Festival Internacional de música de Cadaqués, Barnasants, Cap Roig o Setmana de la poesia entre d'altres.

Dins el món de la poesia en català, a recitat els seus poemes al costat de les veus més representatives i en cicles de poesia de tot el territori, s'autoedita "Camí Privat" un recull dels 40 poemes propis i sentencies que recita als directes.

El segon treball "A l'esquena d'un elefant" va ser escollit entre els 10 millors discs del 2010 segons radio 4 i van sonar quatre temes a "Polseres vermelles" i series de tv com "La Riera".

El 2011 col·labora al nou disc d’en Manolo Garcia “Los días intactos” i actuen junts per La Marató de tv3, i al Teatre Coliseum de Barcelona.

Després de l'èxit de la campanya de micro-mecenatge pel treball "Mestres i amics" -treball que tenia la intenció d’apropar la poesia d’autors actuals a tots els públics a través de les cançons- es van recollir molt bones crítiques del directe i una molt bona acollida entre el públic amb més d'una quinzena de concerts amb banda pel territori català.

Va ser escollit per votació popular dels 10 millors treballs en sis categories dels Premis Enderrock 2013, entre elles totes les de Cançó d’autor. I el primer videoclip 3D d’un tema en llengua catalana, inclós al disc, va ser premiat al millor videoclip en 3D per “Calaix de dalt” al festival 3D Film & Music Fest de Barcelona.
Després d’un any de recuperació i lluita d’un transtorn alimentari, fa una crida als mecenes per arrencar damunt dels escenaris i aconsegueix amb éxit editar el nou treball “Tornar a mare”. En l’àlbum, parla d’aquesta malaltia mental com un trastorn que no es tria, però sí en canvi, la voluntat de recuperació. “Em sento amb la responsabilitat moral de compartir aquesta lluita i en vull fer himnes a l’esperança” És possible sortir-ne com canto en "Un plat de macarrons". Ivette Nadal és la compositora del disc, i l’ha produït el guitarrista que l'acompanya Roger Pistola i ella mateixa, ha estat gravat amb la seva banda habitual i compta també amb la col·laboració vocal de Manolo Garcia al tema "No saps el mal que em fas" i de Joan Colomo al tema en "Aquest parany".

La presentació del disc amb banda a l’Auditori de Barcelona a guanyat el premi a Millor concert del Festival BarnaSants 2016 al costat de Joan Isaac i Marina Rossell, i esdevé el concert de presentació a la primera edició del festival BarnaSant a Madrid.

L'any 2017 i 2018 forma part del projecte musical Les Kol·lontai (amb Sílvia Comes, Meritxell Gené i Montse Castellà), que s'originà amb motiu de la inauguració col·lectiva del festival BarnaSants del 2017, any en què el festival commemorà el centenari de la Revolució Russa i del naixement de la cantautora xilena Violeta Parra, a més d'inaugurar l'edició guanyen el premi al millor projecte.

Per celebrar una dècada als escenaris, a finals del 2018 presenta l'espectacle i disc. "Arquitectura primera" amb el compositor i multiinstrumentista Pascal Comelade, un concert únic al Teatre Auditori de Granollers, una revisió personal de les cançons més representatives d'Ivette Nadal amb nous arranjaments; amb un so més radical i elegant, i també amb un parell de temes nous fets per l'ocasió i versions dels Rollings Stones i Pj Harvey al català amb lletres inèdites d'Enric Casasses.

"Sóc una línia
de traç lleuger,
carregat de fletxes,
ratlles i colors
que no he sabut contolar.
Sóc com un dibuix que no pesa,
quiet, senzill,
sintètic
i mai resolt."

Camí Privat · Ivette Nadal